Косово и Светска банка потписали уговоре о зајму за два пројекта за стварање посла

0
49

ПРИШТИНА, 2. август 2017 — Данас су Министар финансија Републике Косово Авдуллах Хоти и Стални менаџер Светске банке за Косово Марко Мантованели потписали финансијске споразуме за реализацију два нова пројекта вредна око 34,3 милиона евра, чији је циљ убрзати раст приватног сектора и отварање нових радних места на Косову.

Први споразум је за Пројекат за подизање спремности за конкурентност и извоз од 14,3 милиона евра, који ц́е помоц́и компанијама и потрошачима на Косову кроз подршку сертификацији производа за извозна тржишта – као што је Европска унија – као и за јачање капацитета извозно оријентисаних компанија и смањивање трошкова пословних инспекција.

Други уговор је у вези са зајмом од 20,80 милиона евра за Пројекат додатног финансирања за пројекат пољопривреде и руралног развоја који ц́е подстицати руралне приходе на Косову кроз улагања у пољопривредни сектор земље, посебно у хортикултури и сточарству. Кредит се заснива на ранијим инвестицијама које су помогле више од 700 корисника грантова за изградњу стакленика, штала и крава, воц́њака, куповине пољопривредне опреме и других инвестиција.

У својој изјави на церемонији потписивања, Стални менаџер Светске банке за Косово Марко Мантованели  истакао је допринос нових пројеката за раст Косова ослањајуц́и се на вец́у домац́у продуктивност као и на вец́у конкурентност у иностранству.

„Финансирање ових пројеката је део стратегије Групе Светска банка која има за циљ да помогне Косову у креирању одрживог, извозно оријентисаног и свеобухватног раста, тако да својим грађанима пружа више могуц́ности за бољи живот,“ навео је Мантованели.

Оваква два кредита обезбеђује Међународна асоцијација за развој (ИДА) у оквиру Групе Светске банке. Косово је и даље корисник концесионалног ИДА финансирања, које се осигурава на концесионалним условима са нултим или веома ниским каматним и дугим роковима отплате. Ова два зајма имају период трајања од 25 година, укључујуцћи и грејс период од 5 година. Да би пројекти постали делотворни, два финансијска споразума ц́е такође требати да се ратификују од стране Скупштине Косова.

LEAVE A REPLY