Създаване на споделени услуги за централната администрация

0
79

Тъй като подобни реформи са предприети в множество страни от ЕС, България може да се поучи от опита в тези държави при въвеждането на споделени услуги с цел увеличаване на ефективността на избрания организационен модел. След като се анализират добрите практики ще бъдат организирани поне два семинара, участие в които ще вземат експерти, прилагали модела на споделените услуги от страни-членки на ЕС, както и от други подобни институции.

Споразумението предвижда и оказване на подкрепа от страна на Световната банка при пилотно прилагане на модела на споделените услуги в поне две централизирани отдела или структури. Световната банка ще предложи и идеи за базови индикатори и механизми за оценка на представянето.

“България има добре установена държавна администрация със силни технически експерти на много нива. Повече целенасочени усилия за укрепване управлението на човешките ресурси, счетоводството и информационните технологии на централно ниво ще позволи на правителството да фокусира усилията си в прилагането на политики и приоритети, като в същото време се осъществи модернизация на администрацията и се реализират спестявания”, смята Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката Република и Словакия. Според него “много правителства избират модернизацията като основен инструмент, тъй като целят да подобрят услугите, предоставяни на гражданите и да подсилят държавните дейности и киберсигурността”.

В рамките на споразумението, което трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание, Световната банка ще изготви и оценка на управлението на държавната собственост, предлагайки идеи как да се подобри управлението на 115-те държавни почивни бази. Аналитичните дейности и доклади на Световната банка, предприети в рамките на споразумението, стават собственост на правителството.

LEAVE A REPLY